utorok 22. apríla 2014

Očarená nocou : Amy Plum - Recenzia

Anotácia:
Šestnásťročná Kate Mercierová žije pokojným a normálnym životom, kým jej pri nehode nezomrú obaja rodičia. Presťahuje sa aj so staršou sestrou do Paríža a pred bolesťou zo straty rodičov sa utieka do sveta kníh a francúzskeho umenia. Potom ale stretne Vincenta, ktorého údelom je bojovať proti zlým silám a nasadzovať vlastný život za záchranu ľudstva. Kate sa ocitá na osudovej križovatke. Má sa svojej lásky vzdať alebo ju nasledovať?
  • Autorka: Amy Plum
  • Originálny názov: Die For Me
  • Počet strán: 320
  • Diel: prvý
  • Preložila: Jana Petrikovičová
  • Vydavateľstvo: Motto / Albatros Media
  • Moje hodnotenie: 4/5
Predstavujem vám novú, jedinečnú urban fantasy od Amy Plum. Prvú časť trilógie s názvom Očarená nocou. Kate sa presťahuje so svojou sestrou Georgou do Paríža ku svojím starým rodičom. Papy a mamie sú veľmi radi, že ich po dlhom čase znovu vidia. Georgia sa aklimatizuje nevšedne rýchlo a tak každodenné vymetanie najlepších klubov v meste nie je pre ňu žiaden problém. Kate však nie je až taká nadšená. Práve naopak. Oporu nájde vo svojej azda najväčšej zálube. Je ňou čítanie klasických knižiek, múzeách a umení. Čím len dokazuje, ako veľmi sú si sestry odlišné. Pravdaže neustále sedenie doma môže byť unavujúce a preto zmena prostredia je vítaná. Vo svojej obľúbenej kaviarni neskôr stretne tajomného, no okúzlujúceho Vincenta. Potom to už ide, ako sa hovorí, po masle a dobrodružstvo sa môže začať.

"To mám taký rituál. Stojím tu, kým nezhasneš. Vsugeroval som si, že raz si ma určite všimneš,“ odvetil, čím ma úplne odrovnal.

Kissing Bridge, River Seine, Paris, France:
Keďže nemám rada príbehy pri ktorých dokážem ľahko odhadnúť dej, veľmi som ocenila autorkinu tvorivosť. Hoci sa príbeh začína podobne ako každá iná kniha, neskôr sa zmení na čosi neuveriteľné. Dokázala premeniť neobyčajný druh nadprirodzených postáv, zombíkov, na skvelých a milých priateľov. Sú to takzvaní revenanti. Revenant je ten, ktorý doslova vstáva z mŕtvych. Sú niečo ako nesmrteľní anjeli strážny, takí prízraci, ktorí zachraňujú ľudí. A to nie je o nich ani zďaleka všetko. Musím uznať, že to na mňa zapôsobilo. Ešte som sa nestretla s knihou, kde by boli takéto postavy.

Charaktery tiež nie sú na zahodenie. Sú to reálne postavy, ktoré nerobia nič zbytočne. Na Kate sa mi páčilo to, že vôbec nebola hlúpa alebo naivná (ako to pri väčšine hrdiniek jej veku býva). Prekvapilo ma, keď som v niektorých bodoch s ňou súhlasila a dokonca sa v nej uvidela. S Vincentom to je trochu inak. Kate ho najprv vidí ako riadne arogantného francúza, no potom sa doňho bezhlavo zamiluje. Iste, občas mi vadili niektoré jej myšlienky. Ale je ho schopná milovať, keď vie, že pri každej jeho strate ako revenant bude pociťovať tú známu pustotu? Veďľajšie postavy som si obľúbila takisto. Sprvu som v nich mala poriadny guláš. Veľká Vincentova ”rodina“ naozaj nebola dokonalá, ako sa na prvý pohľad zdá. Sympatický Jules, svalovec Ambrose, alebo také dvojčatá Charlotte a Charles skrývajú zaujímavé príbehy. V istých momentoch mi dokonca Charles pripomínal Jaspera zo Súmraku. Z aristokratického džentlmena, majiteľa sídla revenantov,  menom Jean-Baptise Grimond de la Reyniere som mala častokrát husiu kožu.

”Zúrivo zreval, schmatol meč a dlaňou si chytil ranu. Zvrtol sa na päte, hľadel na mňa v šoku a vyrazil proti mne,zranená ruka sa mu bezvládne hojdala pri tele a tmavá krv striekala na vykachličkovanú podlahu.“

Príbeh sa odohráva v romantickom Paríži. Predstavte si nádhernú Seina, Eifelovku a dokonalého Vincenta Delacroix. Čo viac si môžeme želať ? Po prečítaní niekoľkých strán som si hovorila, že to bude len ďalšia tuctová kniha s presladenými a typicky klišé scénami. Lenže nestalo sa tak. Čím ďalej som čítala, tým viacej som bola uchvátená. A ešte stále som. Nielenže som sa s hlavnou hrdinkou takmer úplne stotožnila, štýl písania sa mi hrozne páčil. Zo stránok zo mňa sálala pohoda, romantika no aj humor a akcia. V knihe som našla skoro všetko, čo som potrebovala. Táto kniha je skvelou oddychovkou. Čím ďalej nad tým príbehom rozmýšľam, tým viacej si chcem prečítať pokračovanie, ktoré snáď vyjde čo najskôr.

Ďakujem vydavateľstvu Albatros media za poskytnutie recenzného výtlačku.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Každý komentár poteší. :))