sobota 9. marca 2013

Zrodení pre smrť : Gemma Maley - Recenzia

Anotácia:
Veľká Briánia, Rok 2140
Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný. 
Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za "Nadbytočnú". Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?

  • Autorka: Gemma Malleyová
  • Originálny názov: The Declaration
  • Rok vydania: 2013
  • Počet strán: 264strán
  • Slovenský preklad: Martina Palkovičová
  • 2. vydanie
  • Vydavateľstvo: FRAGMENT
    Píše sa rok 2140. Ľudstvo pokročilo. Vynašli dokonca liek na dlhovekosť. Starí ľudia nezomierajú a nových pribúda čoraz menej. Deklarácia trdí že ak chcete mať dieťa, musíte sa vzdať dlhovekosti.  Ak toto pravidlo niekto poruší, rodičia pôjdu do väzenia a dieťa im zoberú do Grange Hall (prípadne do iného internátu pre Nadbytočných). Grange Hall je skôr väzenie alebo výchovné centrum pre Nadbytočných. Keď dosiahnu určitý vek pätnásť rokov, môžu ísť pracovať ako sluhovia pre bohatých-legálnych ľudí.

    Nadbytočná Anna žije v Grange Halle už od dvoch rokov. Onedlho bude mať 15 rokov. Je prefektka.  Veľmi sa teší keď bude môcť odísť. Svoje postavenie berie veľmi vážne. Uverila aj pani Pincentovej že je iba Nadbytočná a na tomto svete nemala byť. Svoje pocity a vcelku aj spoveď si zapisuje do malého ružového denníka, ktorý dostala od pani Sharpovej, u ktorej bola na praxi. Väčšina hlavných postáv z kníh mi je príjemná alebo sympatická ale u Anny to bolo práve naopak. Na začiatku sa správala vážne čudne a z toho mi bolo zle. Ako keby mala veľmi, ale veľmi vygumovaný mozog. Ku koncu sa to chvalabohu zlepšilo.
    V jede deň, keď je Anna na vyučovaní, prichádza na scénu Peter. Peter je nový Nadbytočný, ktorého priviezli do Grange Hallu. Je to pätnásťročný rebel. Hneď prvý deň sa správa neúctivo k tomu miestu. To sa mi páčilo. Nadväzuje kontakt s Annou aj za tú cenu, že bude potrestaný. Chystá sa spraviť niečo, čo Anne zmení život.

    Celkový príbeh bol vcelku super, až na to miesto, kde sa odohrával. Inak bol pekne spracovaný. Grange Hall bolo doslova neuveriteľné miesto. Deti bili za každú maličkosť. Podmienky strašné. Kúpať sa mohli napr. iba v studenej vode. Autorka to miesto opísala až tak, že som mala fakt husiu kožu. Všade holé a tmavé steny. No, brr. :-(
    Nálada sa mi hneď zlepšila, keď sa tam objavil Peter. Miestami bol aj vtipný a taktiež  príjemným spoločníkom. 
    Dej bol napínavý a vtiahol ma do svojho príbehu neuveriteľnou rýchlosťou. Číta sa ľahko. Ešte tu je však koniec. Ten mi vyrazil dych. Jednoducho nečakané ale aj smutné. :-) Už len pre ten koniec si tú knihu treba prečítať. Skončil pomerne dobre. Ako pre koho. Pre mňa nie. Čakala som všeličo ale toto naozaj nie! :D Za spomenutie stojí aj to, že nájdete aj romantické chvilky.
    Ak máte radi dystópiu a podobné knižky s takoutou tematikou určite (snáď) sa vám bude páčiť. 

    Ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT za poskytnutie recenzného výtlačku. Knižku si môžete objednať TU. 

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára

    Každý komentár poteší. :))